Dzisiaj jest
Aktualności, wydarzenia, spotkania, imprezy w roku 2014/2015....

Wybrane wydarzenia archiwalne w z lat ubiegłych: 2013/2014, 2012/2013, 2011/2012, 2010/2011, 2009/2010


Kursy zawodowe
10 grudzień 2014
Zostaliśmy mistrzami III Międzypowiatowego Konkursu Kulinarnego




08 grudzień 2014
6 grudnia co roku obchodzone są ,,Mikołajki”. Dzień ten ma dla każdego niezwykły blask i ciepło. Każdy, niezależnie od wieku, czeka z niecierpliwością na spotkanie ze św Mikołajem. Bo dawanie komuś swego serca, dobroci, podarunku, to bardzo miły gest.
Do Wojsławic również przybył Święty Mikołaj i dla każdego miał słodki upominek. Zobaczcie sami…
Z pozdrowieniami
Samorząd Uczniowski


02 grudzień 2014

Fair Trade - kraje Globalnego Południa od kuchni
Zespół Szkół RCKU w Wojsławicach uczestniczy w projekcie Sprawiedliwi, aktywni, świadomi –budowa podstaw dla kampanii „Szkoły przyjazne dla sprawiedliwego handlu”. Projekt ma charakter globalny, a w Polsce realizowany jest przez Fundację „Koalicja Sprawiedliwego Handlu” .

Czym jest Sprawiedliwy Handel?
Sprawiedliwy Handel (ang. Fair Trade) to oddolny, międzynarodowy ruch społeczny dążący do poprawy warunków życia i gospodarowania drobnych producentów żywności i rękodzieła z krajów globalnego Południa. Dzięki niemu ubodzy mieszkańcy Azji, Afryki, Ameryki Łacińskiej, Karaibów i Oceanii mogą pracować w godnych warunkach i budować uczciwe stosunki handlowe z bogatszą częścią świata. Ruch ten tworzony jest przez organizacje pozarządowe, działaczy, wolontariuszy oraz firmy, przy udziale konsumentów. Wybierając produkty Sprawiedliwego Handlu, konsumenci mogą wywierać realny wpływ na poprawę warunków życia najbiedniejszych społeczności.
Źródło: http://www.spolecznosci.fairtrade.org.pl/o-nas/czym-jest-sprawiedliwy-handel/

W ramach projektu na początku listopada odbyły się warsztaty prowadzone przez trenerkę Koalicji Sprawiedliwego Handlu- p. Agnieszkę Mazur, które zaznajomiły młodzież z ideą fair Trade, a nauczyciele wzięli udział w webinariach, podczas których dowiedzieli się, jak prowadzić projekt w szkole.
25 listopada młodzież z klasy II technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w raz z wychowawczynią p. Jadwigą Kuszerską zorganizowała konferencję "Fair Trade- kraje Globalnego Południa od kuchni". Uczestnikami konferencji byli wszyscy uczniowie klas związanych z żywieniem człowieka (oprócz klasy IV, która uczestniczyła w próbnej maturze) oraz uczniowie kl. II gimnazjum. Konferencję prowadzili: Patrycja Pecujko i Marcin Feliniak, uczniowie klasy II TTŻ.

Program konferencji:
- wystąpienie przedstawiciela KOALICJI SPRAWIEDLIWEGO HANDLU – p. Agnieszki Mazur na temat ruchu Fair Trade
- prezentacje młodzieży nt. wybranych krajów Globalnego Południa
- degustacja potraw charakterystycznych dla kuchni tych krajów
- mini-koncert muzyki wybranych krajów Globalnego Południa
- akcja zbierania podpisów poparcia dla sprawiedliwej produkcji czekolady na świecie
Niestety obowiązki nie pozwoliły przybyć p. Pawłowi Mataśce - prezesowi Lokalnej Grupy Działania „Podkowa”, który miał porozmawiać z młodzieżą na temat społecznej odpowiedzialności biznesu.
Sponsorem poczęstunku przygotowanego przez młodzież była firma TESCO, która wspiera ideę Sprawiedliwego Handlu.

Projekt będzie trwał jeszcze dwa lata- młodzież ma nadzieję, że wywalczy dla swojej szkoły tytuł „Szkoła przyjazna dla Sprawiedliwego Handlu”.


Najlepsza frekwencja


19 listopad 2014
Byliśmy w jednostce wojskowej JW1551 w Sieradzu:

18 listopada 2014
Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2014”
Uczennice III klasy TŻiUG w ZSRCKU w Wojsławicach zostały finalistkami VI Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2014”.
Założenia konkursowe:
1. Zespół szkolny składa się z trzech uczestników, startujących w konkursach oraz opiekuna zespołu. Wszyscy członkowie zespołu szkolnego muszą uczęszczać do tej samej szkoły
lub zespołu szkół, nie muszą uczęszczać do tej samej klasy.
2. Uczestnicy Konkursu Kulinarnego powinni zaprezentować umiejętności w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji.
3. Uczestnik Konkursu Kelnerskiego powinien wykazać się wiedzą z zakresu podstawowych zasad obsługi konsumenta (różne rodzaje serwisu, barmaństwo).
Zadaniem w Konkursie Kulinarnym było przygotowanie receptury i opisów produkcyjnych potraw zgodnych z tematem konkursu wraz ze zdjęciem potraw. W recepturze powinny zostać zastosowane następujące produkty:
- Zakąska zimna:
-  solony filet z sardeli (filet helski, anchois)
- Danie główne:
- wieprzowy schab karkowy jakości QAFP
Nasze uczennice: Magdalena Giżycka, Justyna Tomaszewska i Marlena Wróblewska przygotowały jako:
- zakąskę zimną: „Roladkę z sardeli w towarzystwie orzeźwiającego melona”.
- danie główne: „Glazurowaną sakiewkę w akompaniamencie serowo- kurkowym”.
Przygotowane dania przypadły jurorom do gustu i nasze dziewczyny Magda, Justyna i Marlena jadą na finał do Warszawy w dniu 28 listopada. Magda i Marlena będą uczestniczyć w Konkursie Kulinarnym, natomiast Justyna będzie się zmagać w Konkursie Kelnerskim.
Konkurs Kelnerski składa się z trzech części:
Część 1 - Test wyboru - czas trwania 20 min – zawierający 20 pytań, dotyczących obsługi konsumenta. Uczestnik powinien wykazać się znajomością ogólnych zasad obsługi kelnerskiej w tym wiedzy z zakresu miksologii.
Część 2 – Nakrycie (klasyczne oraz improstyl) do menu (losowo wybrany jeden z 12 zestawów menu, wykonanie nakrycia przy użyciu zastawy przygotowanej przez Jury np.: przekąska zimna, zupa, danie główne (lub inne).
Część 3 – Konkurencja Barmańska Uczestnik wykonuje koktajl bezalkoholowy „Pinacoladę Vergine” zgodnie z recepturą.
Nad przygotowaniami do Konkursu czuwa Pani Lucyna Gara.
Życzymy naszym dziewczynom powodzenia.


Powrót
V MISTRZOSTWA POLSKI UCZNIÓW SZKÓŁ CUKIERNICZYCH 
EXPO SWEET 2015

Uczennice III klasy TŻiUG w ZSRCKU Wojsławice: Martyna Floriańczyk i Justyna Chajduk zakwalifikowały się do finału V Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2015.
Tematyka mistrzostw EXPO SWEET 2015 to: „Film i sztuka kinematografii”.
Martyna i Justyna przygotowały tort pod tytułem „La Dolce Vita”, przygotowany z okazji 55 rocznicy powstania filmu „La Dolce Vita”, nawiązując recepturą jak i również dekoracją tortu do tematyki Mistrzostw.
Finał Mistrzostw odbędzie się 25 lutego 2015 roku w czasie Expo Sweet największych w Polsce targów branży cukierniczej i lodziarskiej.
Każdy startujący zespół ma do przygotowania tort okolicznościowy (w ilości 2 sztuk, jeden bez dekoracji do degustacji Jury) o dowolnym kształcie oraz deser na talerzu (deser w ilości 6 sztuk), nawiązujące do tematu Mistrzostw. Kształt i smak deserów jest dowolny i zależy od kreatywności zespołu. Wszystkie pieczone elementy prac, takie jak: biszkopty, bezy, makaroniki itp. muszą być przywiezione gotowe.
Nad przygotowaniami do mistrzostw czuwa Pani Lucyna Gara.
Życzymy sukcesów.

Sprawiedliwi, aktywni, świadomi

Walczymy o tytuł „Szkoła Przyjazna dla Sprawiedliwego Handlu”
 
Sprawiedliwy Handel (Faire trade to ruch społeczny wspierający rozwój ubogich krajów Globalnego Południa. Produkty Sprawiedliwego Handlu to gwarancja godziwych zarobków producentów, szacunku w relacjach handlowych, niewykorzystywania pracy dzieci i odpowiedzialności ekologicznej. Zakwalifikowaliśmy się do projektu „Aktywni, sprawiedliwi, świadomi”, który wspiera tę ideę.
W ramach projektu:
-3 listopada przeszkoleni zostali uczniowie klasy II TŻUG oraz I TRM,
- 25 listopada w ramach Tygodnia Edukacji Globalnej odbędzie się konferencja poświęcona problematyce Sprawiedliwego Handlu połączona z prezentacją i degustacją potraw kuchni krajów Globalnego Południa zorganizowana przez klasę II TŻUG.
O innych wydarzeniach będziemy informować na bieżąco.

14 listopada 2014
Ślubowanie Kadetów



19 października 2014
40 uczniów klas trzecich ZSRCKU odebrało je za przejście z powodzeniem szkoleń policyjnych i pożarniczych. Uroczystość wręczania certyfikatów w Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego odbyła się z pełnym ceremoniałem. Odegrano Hymn Państwowy, były przemówienia, defilada. Listami gratulacyjnymi uhonorowani zostali rodzice najlepszych uczniów.

Więcej tutaj:
Nasze misato 
Powrót
07 października 2014
Rzymskie wakacje - wspominamy staż "Sekrety kuchni włoskiej"

Najwięcej radości sprawiła mi nauka języka polskiego przez gospodarzy, u których mieszkaliśmy, którzy zawsze z radością uczyli się niektórych słów w języku Polskim, a nas uczyli ich w języku włoskim.
Andrzej Kaczorkiewicz

Najbardziej przestraszyłam się pierwszego dnia w pracy, gdyż nie wiedziałam jak się zachować, przestraszyłam się również pierwszego dnia w Rzymie gdy sie zgubiłam w tym wielkim mieście.
Karolina Begiert

Najwięcej trudności sprawiło mi porozumiewanie się z Włochami. W takich projektach należy kłaść nacisk na naukę języków obcych przede wszystkim angielskiego. Znając język w stopniu średnim nie ma problemów z swobodnym mieszkaniem tam i porozumiewaniem się.
Żaneta Kujawiak

Podczas pobytu na stażu w Rzymie najbardziej zaskoczyła mnie wielka tolerancyjność ludzi wobec siebie. Kultura osobista, życzliwość ludzi oraz pomoc w każdej sytuacji. Najbardziej podobała mi się zorganizowana wycieczka na Monte Casino oraz praca w zakładzie gastronomicznym. Podobał mi się również kurs języka włoskiego podczas pobytu.
Marta Durka

Najbardziej zaskoczyła mnie tolerancją ludzi na każdą kulturę i osobę której u nas w Polsce nie ma.
Przestraszyłam się pierwszego dnia w pracy, że nie dam sobie rady lub nie zrozumiem tego o co mnie proszą, ale jednam wszystko było ok.

Dominika Mróz

W Rzymie najbardziej zaskoczyła mnie życzliwość ludzi, z którymi miałam do czynienia tam na miejscu, czasami nawet mimo braku zrozumienia z względu na różne języki nie denerwowali się tylko starali się wytłumaczyć w inny sposób. Równie zaskakujące były czasami powierzane mi zadania, mogłam sama o czymś zdecydować, coś wybrać szczególnie podczas pracy w resturacji. Nie czułam wtedy że jestem w obcym mi miejscu, daleko od domu.
Najbardziej podobało mi się tempo pracy Włochów, dla niektórych wydawało się ono mozolne czasami aż nad to. Jednak mi się takie coś spodobało nigdy się nie spieszyli, woleli zrobić coś wolniej a dokładniej. Moim zdaniem takie zachowanie pozwala często na wyeliminowanie wszelkich błędów, które można popełnić, a przynajmniej większość z nich.

Justyna Tomaszewska

Najwięcej radości sprawiło mi zwiedzanie zabytków jakie są w Rzymie. Wspólne wycieczki z grupą. Radość sprawiało mi również wieczorne spacerowanie po okolicach Rzymu jak i wykonywana tam praca co sprawiała atmosfera panująca w restauracji.
Natalia Augustyniak
Powrót


03 października 2014
3 października 2014 w Łodzi odbył się konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych „Tradycyjne smaki regionu”. Naszą szkołę reprezentowały uczennice III klasy TŻiUG: Kamila Pluskwa i Dorota Piecyk. W finale startowało 9 drużyn, których zadaniem było przygotowanie przystawki i dania zasadniczego stosując surowce z Listy Produktów Tradycyjnych z województwa łódzkiego albo produkt nagrodzony Tygielkami Smaków lub Tyglami Smaków.
Nasze dziewczyny jako danie zasadnicze przygotowały: Pierożki z gęsiną podane z karmelizowaną gruszką i sosem z owoców leśnych oraz przystawkę Befsztyk tatarski na runie leśnym. Jurorom bardzo przypadły do gustu nasze potrawy, a zwłaszcza befsztyk przygotowany z gęsiny i śledzia. Kamila i Dorota ocenione zostały bardzo wysoko za kreatywność, smak potraw a także higienę i czystość na stanowisku pracy. Te wszystkie atuty sprawiły, że dziewczyny stanęły na podium, zajmując I miejsce.
Opiekunką uczennic była
Lucyna Gara

02 października 2014
"Poznali sekrety kuchni włoskiej Uczniowie Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach w czerwcu i lipcu byli na międzynarodowych praktykach w Rzymie. Wszystko w ramach unijnego projektu "Sekrety kuchni włoskiej". Wczoraj w szkole podsumowano ich pobyt we Włoszech oraz wręczono im certyfikaty odbycia praktyk". (http://www.nasze.fm)
Poczytaj i posłuchaj dalej:
Nasze FM (Poznali sekrety kuchni włoskiej)

Pisali o nas także tutaj:
"Uczniowie ZSRCKU Wojsławice podsumowali staż w Rzymie. Praktyki w ramach unijnego projektu mieli podczas wakacji. Teraz otrzymali certyfikaty."
Uczniowie ZRSCKU podsumowali staż w Rzymie
Zapraszamy go obejrzenia galerii zdjęć z uroczystości wręczenia Certyfikatów i podsumowania projektu: "Sekrety kuchni włoskiej"
  początek
23 września 2014
Duńskie doświadczenia z edukacją – garść refleksji po wizycie studyjnej.
Stowarzyszenie Edukacji i Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego w Wojsławicach w marcu i kwietniu br. było organizatorem wizyty studyjnej dla dwóch grup nauczycieli województwa łódzkiego w projekcie „Duńskie doświadczenia z edukacją” „Zagraniczna mobilność szkolnej kadry edukacyjnej” realizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.
To kolejna, z wielu inicjatyw, które podejmuje Stowarzyszenie na rzecz budowania otwartej lokalnej społeczności, wspierania środowiska wiedzy, wymiany doświadczeń i rozwoju postaw sprzyjających zrównoważonemu rozwojowi. (czytaj dalej...)

05 września 2014
"Uczniowie Technikum z Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach po raz pierwszy uczestniczyły w miesięcznych praktykach w Rzymie. Uczniowie klas drugich i trzecich Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum w zawodzie Kucharz w ramach projektu „Sekrety kuchni włoskiej” pracowali w znanych rzymskich restauracjach. Koordynatorem i autorem projektu był Piotr Bendkowski." (czytaj dalej )
Nasze miasto


Dzięki uprzejmości Pani Anety Maciejewskiej-Jakś możecie zobaczyć jak wyglądały staże w poszczególnych miejscach. Zachęcamy do oglądania filmów:
początek
02 września 2014
Lista osób przyjętych na kurs kwalifikacyjny w zawodzie rolnik w zakresie kwalifikacji: prowadzenie produkcji rolniczej (R 3).
Informujemy, że spotkanie organizacyjne odbędzie się 5 września 2014 r. ( piątek ) o godz. 17:00 w świetlicy szkolnej.

01 września 2014

Właśnie rozpoczęliśmy nowy rok szkolny 2014/2015
nowy rok szkolny