Dzisiaj jest
Aktualności, wydarzenia, spotkania, imprezy w roku 2014/2015....

Wybrane wydarzenia archiwalne w z lat ubiegłych: 2013/2014, 2012/2013, 2011/2012, 2010/2011, 2009/2010


Kursy zawodowe
19 października 2014
40 uczniów klas trzecich ZSRCKU odebrało je za przejście z powodzeniem szkoleń policyjnych i pożarniczych. Uroczystość wręczania certyfikatów w Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego odbyła się z pełnym ceremoniałem. Odegrano Hymn Państwowy, były przemówienia, defilada. Listami gratulacyjnymi uhonorowani zostali rodzice najlepszych uczniów.

Więcej tutaj:
Nasze misato 
07 października 2014
Rzymskie wakacje - wspominamy staż "Sekrety kuchni włoskiej"

Najwięcej radości sprawiła mi nauka języka polskiego przez gospodarzy, u których mieszkaliśmy, którzy zawsze z radością uczyli się niektórych słów w języku Polskim, a nas uczyli ich w języku włoskim.
Andrzej Kaczorkiewicz

Najbardziej przestraszyłam się pierwszego dnia w pracy, gdyż nie wiedziałam jak się zachować, przestraszyłam się również pierwszego dnia w Rzymie gdy sie zgubiłam w tym wielkim mieście.
Karolina Begiert

Najwięcej trudności sprawiło mi porozumiewanie się z Włochami. W takich projektach należy kłaść nacisk na naukę języków obcych przede wszystkim angielskiego. Znając język w stopniu średnim nie ma problemów z swobodnym mieszkaniem tam i porozumiewaniem się.
Żaneta Kujawiak

Podczas pobytu na stażu w Rzymie najbardziej zaskoczyła mnie wielka tolerancyjność ludzi wobec siebie. Kultura osobista, życzliwość ludzi oraz pomoc w każdej sytuacji. Najbardziej podobała mi się zorganizowana wycieczka na Monte Casino oraz praca w zakładzie gastronomicznym. Podobał mi się również kurs języka włoskiego podczas pobytu.
Marta Durka

Najbardziej zaskoczyła mnie tolerancją ludzi na każdą kulturę i osobę której u nas w Polsce nie ma.
Przestraszyłam się pierwszego dnia w pracy, że nie dam sobie rady lub nie zrozumiem tego o co mnie proszą, ale jednam wszystko było ok.

Dominika Mróz

W Rzymie najbardziej zaskoczyła mnie życzliwość ludzi, z którymi miałam do czynienia tam na miejscu, czasami nawet mimo braku zrozumienia z względu na różne języki nie denerwowali się tylko starali się wytłumaczyć w inny sposób. Równie zaskakujące były czasami powierzane mi zadania, mogłam sama o czymś zdecydować, coś wybrać szczególnie podczas pracy w resturacji. Nie czułam wtedy że jestem w obcym mi miejscu, daleko od domu.
Najbardziej podobało mi się tempo pracy Włochów, dla niektórych wydawało się ono mozolne czasami aż nad to. Jednak mi się takie coś spodobało nigdy się nie spieszyli, woleli zrobić coś wolniej a dokładniej. Moim zdaniem takie zachowanie pozwala często na wyeliminowanie wszelkich błędów, które można popełnić, a przynajmniej większość z nich.

Justyna Tomaszewska

Najwięcej radości sprawiło mi zwiedzanie zabytków jakie są w Rzymie. Wspólne wycieczki z grupą. Radość sprawiało mi również wieczorne spacerowanie po okolicach Rzymu jak i wykonywana tam praca co sprawiała atmosfera panująca w restauracji.
Natalia Augustyniak
Powrót


03 października 2014
3 października 2014 w Łodzi odbył się konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych „Tradycyjne smaki regionu”. Naszą szkołę reprezentowały uczennice III klasy TŻiUG: Kamila Pluskwa i Dorota Piecyk. W finale startowało 9 drużyn, których zadaniem było przygotowanie przystawki i dania zasadniczego stosując surowce z Listy Produktów Tradycyjnych z województwa łódzkiego albo produkt nagrodzony Tygielkami Smaków lub Tyglami Smaków.
Nasze dziewczyny jako danie zasadnicze przygotowały: Pierożki z gęsiną podane z karmelizowaną gruszką i sosem z owoców leśnych oraz przystawkę Befsztyk tatarski na runie leśnym. Jurorom bardzo przypadły do gustu nasze potrawy, a zwłaszcza befsztyk przygotowany z gęsiny i śledzia. Kamila i Dorota ocenione zostały bardzo wysoko za kreatywność, smak potraw a także higienę i czystość na stanowisku pracy. Te wszystkie atuty sprawiły, że dziewczyny stanęły na podium, zajmując I miejsce.
Opiekunką uczennic była
Lucyna Gara

02 października 2014
"Poznali sekrety kuchni włoskiej Uczniowie Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach w czerwcu i lipcu byli na międzynarodowych praktykach w Rzymie. Wszystko w ramach unijnego projektu "Sekrety kuchni włoskiej". Wczoraj w szkole podsumowano ich pobyt we Włoszech oraz wręczono im certyfikaty odbycia praktyk". (http://www.nasze.fm)
Poczytaj i posłuchaj dalej:
Nasze FM (Poznali sekrety kuchni włoskiej)

Pisali o nas także tutaj:
"Uczniowie ZSRCKU Wojsławice podsumowali staż w Rzymie. Praktyki w ramach unijnego projektu mieli podczas wakacji. Teraz otrzymali certyfikaty."
Uczniowie ZRSCKU podsumowali staż w Rzymie
Zapraszamy go obejrzenia galerii zdjęć z uroczystości wręczenia Certyfikatów i podsumowania projektu: "Sekrety kuchni włoskiej"
  początek
23 września 2014
Duńskie doświadczenia z edukacją – garść refleksji po wizycie studyjnej.
Stowarzyszenie Edukacji i Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego w Wojsławicach w marcu i kwietniu br. było organizatorem wizyty studyjnej dla dwóch grup nauczycieli województwa łódzkiego w projekcie „Duńskie doświadczenia z edukacją” „Zagraniczna mobilność szkolnej kadry edukacyjnej” realizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.
To kolejna, z wielu inicjatyw, które podejmuje Stowarzyszenie na rzecz budowania otwartej lokalnej społeczności, wspierania środowiska wiedzy, wymiany doświadczeń i rozwoju postaw sprzyjających zrównoważonemu rozwojowi. (czytaj dalej...)

05 września 2014
"Uczniowie Technikum z Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach po raz pierwszy uczestniczyły w miesięcznych praktykach w Rzymie. Uczniowie klas drugich i trzecich Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum w zawodzie Kucharz w ramach projektu „Sekrety kuchni włoskiej” pracowali w znanych rzymskich restauracjach. Koordynatorem i autorem projektu był Piotr Bendkowski." (czytaj dalej )
Nasze miasto


Dzięki uprzejmości Pani Anety Maciejewskiej-Jakś możecie zobaczyć jak wyglądały staże w poszczególnych miejscach. Zachęcamy do oglądania filmów:
początek
02 września 2014
Lista osób przyjętych na kurs kwalifikacyjny w zawodzie rolnik w zakresie kwalifikacji: prowadzenie produkcji rolniczej (R 3).
Informujemy, że spotkanie organizacyjne odbędzie się 5 września 2014 r. ( piątek ) o godz. 17:00 w świetlicy szkolnej.

01 września 2014

Właśnie rozpoczęliśmy nowy rok szkolny 2014/2015
nowy rok szkolny